czwartek, 12 kwietnia 2018

12 kwietnia dzien czekolady

Dzień Czekolady przypada na 12 kwietnia (czwartek)
Mniam  pyszne  święto . uwielbiam czekoladę, czekoladki ,batoniki czekoladowe ,lody czekoladowe itp 

.

Niezmiennie uwielbiana na całym świecie od ponad 200 lat, w coraz bardziej wymyślnych odsłonach: to już nie tylko ciastka, batony czy lody, ale również piwo, mydło czy nawet masaż. Trudno się dziwić temu szaleństwu – w końcu czekolada w bardzo długo czekało na światowe odkrycie. Co prawda, specjalnym napojem czekoladowym rozkoszowali się już Majowie i Aztekowie, ale ziarna kakaowca dopiero w XV wieku przywiózł do Europy Krzysztof Kolumb z jednej ze swoich wypraw. Następnie minąć musiało kilkaset lat, zanim w Niemczech powstała pierwsza tabliczka czekolady. Co więcej, oprócz tego, że jest pyszna, czekolada spożywana w umiarkowanych ilość może również mieć pozytywny wpływ na zdrowie. Badania wskazują, że substancje zawarte w czekoladzie pozytywnie wpływają na układ krążenia i pracę mózgu. Nie można oczywiście zapominać o wyraźniej poprawie nastroju, co doceniają zwłaszcza kobiety. Dlatego nie powinno dziwić, że na całym świecie ludzie wydają na ten smakołyk łącznie ponad 7 miliardów dolarów rocznie.
Podstawowymi składnikami czekolady jest miazga kakaowa i masło kakaowe. Wyjątek stanowi tu biała czekolada, której zaledwie około 1/3 stanowi masło kakaowe.
Czekolada jest produktem kalorycznym. 100 gram tego produktu, dostarcza średnio około 600 kcal. Zawiera węglowodany, białka i tłuczce roślinne, które redukują wysoki poziom cholesterolu.
Niewątpliwie, najzdrowszą okazuje się być gorzka czekolada. Jest ona naturalna bez innych dodatków, jak np. mleczna czy deserowa. Zawiera bogate w różne pożyteczne substancje kakao i masło kakaowe. Zatem weźmy pod lupę „skład chemiczny” tej czekolady...
Witaminy:
  • A – antyoksydant, pozytywnie wpływa na skórę i błony śluzowe oraz na wzrok
  • E - „witamina młodości”, również dobrze działa na skórę oraz na płodność
  • B2 – usprawniająca pracę układu nerwowego, oczu, śluzówek
  • B3 (PP) - „witamina uszczęśliwiająca nerwy”, obniża cholesterol, bierze udział w tworzeniu krwinek czerwonych
  • B6 – sprzyja prawidłowemu działaniu układu nerwowego, mięśni, zapobiega tworzeniu się kamieni w organizmie, ma dobry wpływ na odporność i układ sercowo-naczyniowy
  • B12 – zapobiega rozwojowi niedokrwistości, bierze udział w wytwarzaniu struktur chroniących komórki nerwowe oraz w procesie odtwarzania kodu genetycznego
  • M (kwas foliowy) – wpływa na dobre samopoczucie i prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, chroni m.in. przed nowotworami macicy, zapobiega niedokrwistości
Pierwiastki:
  • :
  • Żelazo – zapobiegające niedokrwistości
  • Magnez i potas – zapobiegają bolesnym kurczom mięśni, normują pracę serca, działają kojąco na nerwy, magnez dodatkowo bierze udział w ogromnej ilości reakcji biologicznych w organizmie
  • Cynk – wpływa ochronnie na komórki organizmu i na naczynia krwionośne, bierze udział w normalizacji pracy serca i poziomu cholesterolu, wpływa na szybsze gojenie się ran, wykazano lecznicze działanie cynku w chorobie wrzodowej żołądka, trądziku i innych chorobach skóry, reumatyzmie
  • Selen – chroni komórki skóry, czerwone krwinki i serce, wpływa na prawidłowy stan włosów
  • Miedź – świetna broń przeciw wolnym rodnikom, wpływa ochronnie na komórki nerwowe i skórę, poprawia stan włosów, bierze udział w przewodzeniu impulsów nerwowych
  • Fosfor – wpływający na prawidłowy stan kośćca, poprawiający pracę mięśni, bierze udział w licznych reakcjach w organizmie
  • Wapń – zapobiega drżeniom mięśni, bierze udział w kościotworzeniu, łagodzi objawy alergii, przyspiesza krzepnięcie krwi
  • Polifenole – działają rozkurczająco na naczynia krwionośne, przez co ułatwiają przepływ krwi, a dodatkowo zapobiegają tworzeniu się skrzepów krwi i obniżają cholesterol
  • Flawonoidy – to te same substancje, które odnajdziemy w czerwonym winie, antyoksydanty, chronią naczynia krwionośne, zapobiegają zmianom miażdżycowym, wspomagają odporność organizmu, regulują napięcie mięśni
  • Kofeina – stymuluje organizm, m. in. pobudza układ nerwowy, usprawnia myślenie, niweluje zmęczenie, polepsza nastrój, przyspiesza pracę serca, poprawia perystaltykę jelit
  • Serotonina – mająca działanie antydepresyjne, regulujące sen, tętno i temperaturę ciała, poprawia nastrój
  • Teofilina – rozszerza naczynia krwionośne, działa lekko moczopędnie, działa rozkurczająco na drogi żółciowe
  • Teobromina – uspokaja chaos myślowy, działa lekko moczopędnie, przeciwkaszlowo (lepiej niż kodeina!)
  • Fenylotylamina, która stymuluje wydzielanie endorfin, tzw. „hormonów szczęścia”, które poprawiają nastrój, łagodzą stresy i działają euforyzująco Jednak należy pamiętać, że czekolady nie można spożywać w dużych ilościach, gdyż sprzyja to rozwojowi otyłości. Kilka kostek dziennie zupełnie nam wystarczy. Niestety czekolada może uzależniać, dzięki zawartym w niej substancjom. Nie jest to znowuż takie uzależnienie jak alkoholizm czy narkomania. U niektórych ludzi występuje także alergia na czekoladę, ale częściej dotyczy ona dodatków, którymi wzbogacany jest wyrób – głównie orzechy arachidowe. W dużych ilościach czekolada może powodować zaparcia, szczególnie u dzieci.
    Umiar w jedzeniu czekolady uchroni nas od nieprzyjemnych działań ubocznych. Pozwoli się nam cieszyć dobrym samopoczuciem i zdrowiem.








6 komentarzy:

  1. Ale Basiu kusisz tymi czekoladkami... Ja też bardzo lubię wszystko, co czekoladowe. Pozdrawiam i przesyłam słodki uśmiech.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. No to dziś bezkarnie można się objadać czekoladą:)
    Uściski, Basiu.

    OdpowiedzUsuń
  3. O mamuniu, dostałam ślinotoku :) I kto by pomyślał, że czekolada jest taka zdrowa - haha :) Pozdrawiam słodziutko :)

    OdpowiedzUsuń